ΣΤΕΚΙ ΣΠΙΘΑΣ : Μπουμπουλίνας 34 , Αθήνα 106 82, Εξάρχεια . Τηλ. 6972531319 – 6980302045 - ΣΠΙΘΑ σημαίνει ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ
Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011
ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΤΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΣ Ή ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ; - Γράφει ο *Αμφικτύων ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ (στο τέλος του άρθρου)
- Η πρώτη αφορά στην ανατροπή της Κατοχικής Κυβερνήσεως και όσων στηρίζουν ενεργητικά ή παθητικά την παράδοση της οικονομίας , εθνικής ανεξαρτησίας και ακεραιότητος της πατρίδας μας στους ξένους δανειστές.
- Η δεύτερη αφορά την απόκρουση της εισβολής και κατοχής των λαθρομεταναστών στη χώρα και τις ζοφερές συνέπειες της .
...τις ορθές αποφάσεις του συνόλου του λαού μας. Διαφορετικά λίαν συντόμως θα εκδιωχθούμε από τη χώρα μας που θα μετονομασθεί «Ελλαδιστάν», ή «Βαρβαριστάν». Θα έχει τριτοκοσμική πλειοψηφία, βαρβαρική κουλτούρα , θα έχει χάσει την γλώσσα της, την ιστορία της , τον πολιτισμό της. Οι Έλληνες στερημένοι της ατομικής και δημοσίας περιουσίας μας θα περιπλανηθούμε απάτριδες στην διασπορά. Θα μεταπέσουμε όσοι μείνουν σε μαύρη δουλεία, όχι μόνον απέναντι στους δανειστές μας τοκογλύφους , αλλά και στους ξένους λαθρομετανάστες(που στο μεταξύ μεταβάλλονται σε δυνάστες μας), και στους γειτονικούς λαούς που θα επωφεληθούν να αρπάξουν μερίδιο από την πτώση και διάλυση μας. Διότι «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται»
Δεν έχει άδικο λοιπόν η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας που βάζει όλα τα κόμματα στο ίδιο τσουβάλι. Που δακτυλοδεικτεί τους δωσιλόγους και τους πράκτορες του εχθρού. Όσων δεν προτάσσουν την εδώ και τώρα ανατροπή του καθεστώτος της νέας κατοχής . Ο λαός ζητάει το σταμάτημα της λαθρομετανάστευσης, όπως ζητάει την έξοδο μας από το Μνημόνιο. Ο λαός δεν αντέχει να πληρώνει πανωτόκια στους ξένους τοκογλύφους , όταν μάλιστα έχουν πάρει τα διπλάσια του κεφαλαίου που μας δάνεισαν. Η χώρα μας δεν χωράει άλλους . Ο λαός δεν μπορεί να στερείται και να συντηρεί άνω των 5 εκατ. λαθρομεταναστών. Φθάνει πια η «φιλευσπλαχνία» των πολιτικών απατεώνων. Ο λαός δεν ανέχεται να πολιτογραφήσει Έλληνες όλους τους βαρβάρους του τρίτου κόσμου, επειδή είναι κομματική πελατεία ορισμένων κομμάτων και αποκομμάτων.
Ο λαός δεν ανέχεται άλλο την προδοσία της πολιτικής εξουσίας. Δεν είναι δυνατόν οι λαθρομετανάστες να είναι ανεξέλεγκτοι και οι γηγενείς να ελέγχονται. Οι λαθρομετανάστες να μην φορολογούνται και να απολαμβάνουν τα πάντα δωρεάν και να τα πληρώνουν από το υστέρημα τους οι γηγενείς. Δεν νοείται κράτος χωρίς σύνορα. Ούτε πολιτεία που να μπαίνει ο κάθε ενδεής, άνεργος, ή και εγκληματίας, ναρκέμπορος, πράκτορας, τρομοκράτης, άρρωστος και ανάπηρος χωρίς έλεγχο. Δεν νοείται να έχει καταργηθεί ντε-φάκτο το κράτος από μια αδύναμη, αλλά καταπιεστική κατοχική κυβέρνηση και από μια «αριστερή απόφυση» και τις προδοτικές ΜΚΟ . Δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει πολιτεία όταν παραβιάζεται κατάφωρα το Σύνταγμα, από την ίδια την Κυβέρνηση και να έχει λιγότερη αξία από το χαρτί του αποχωρητηρίου. Γι' αυτό επιβάλλεται :
- Η ανατροπή της Κατοχικής Κυβερνήσεως και όλων των κομμάτων που είναι υπεύθυνα για την χρεωκοπία της χώρας.
- Η μη αναγνώριση ολοκλήρου του χρέους (των πανωτοκίων) και η άρνηση του ως ειδεχθούς και καταχρηστικού.
- Ο επαναπατρισμός των λαθρομεταναστών , το σφράγισμα των συνόρων και ο σεβασμός των στους νόμους και το Σύνταγμα . (Ας γνωρίζουν ότι έχουν λιγότερα δικαιώματα και περισσότερες υποχρεώσεις έναντι των γηγενών, διότι απολαμβάνουν τη γη και την περιουσία τη δική μας και των προγόνων μας)
- Η προσαγωγή των δωσιλόγων στη λαϊκή δικαιοσύνη και η δήμευση των παρανόμως αποκτηθεισών περιουσιών.
- Η σύγκληση Συντακτικής Συνέλευσης για την σύνταξη νέου Συντάγματος , με καθιέρωση πολιτεύματος Άμεσης Δημοκρατίας.
Ο λαός και μόνον ο λαός μπορεί να δώσει την λύση», όπως γράφει και ο Μίκης Θεοδωράκης.
*Αμφικτύων είναι ο Υποστράτηγος ε.α Κωνσταντίνος Χρ. Κωνσταντινίδης
μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών
Αγαπητέ μου φίλε,
Συμμερίζομαι την αγωνία σου. Διαφωνώ όταν αποκαλείς το σύνολο των λαθρομεταναστών «βαρβάρους». Συμφωνώ μαζί σου ότι θα πρέπει να μπει ένα πλαφόν ως προς τον αριθμό των μεταναστών που αντέχει η χώρα μας και ότι από κει και πέρα θα πρέπει να ληφθούν δρακόντεια μέτρα. Διαφωνώ με την άποψη ότι όλοι αυτοί οι εξαθλιωμένοι και οι ξεριζωμένοι που ζητούν από μας καταφύγιο και άσυλο είναι συνειδητά όργανα δαιμονικών δυνάμεων. Είναι απλά τα κύρια θύματα της βαρβαρότητας των ΗΠΑ και της Ευρώπης, που οι μεν με τις βόμβες και οι δε με τη στυγνή εκμετάλλευση, τους αναγκάζουν να αφήνουν τα σπίτια τους και να πηγαίνουν σαν κυνηγημένα ζώα να ζητήσουν κάπου αλλού σωτηρία. Επομένως οι προτάσεις σου για το ξεκαθάρισμα από τη χώρα μας των υπευθύνων για την καταστροφή μας, πρέπει να συμπληρωθούν με την ανάγκη για μια μετωπική σύγκρουση των ελεύθερων λαών με τους σύγχρονους διεθνείς δυνάστες, που είναι και οι κύριοι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά που δημιουργούν καθημερινά σε βάρος των λαών.
29.1.2011
Μίκης Θεοδωράκης
http://www.mikis-theodorakis-kinisi-anexartiton-politon.gr/el/articles/?nid=422
Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011
ΈΚΚΛΗΣΗ - ΟΔΗΓΙΑ του Μίκη Θεοδωράκη Προς όλες τις «Σπίθες» της χώρας
Κατορθώσαμε να προμηθευθούμε και να αναρτήσουμε στην ιστοσελίδα της Κίνησής μας δύο εκπληκτικά ντοκουμέντα (σε μορφή βίντεο), που αναλύουν και φωτίζουν τις δύο αιτίες του Κακού που απειλεί σήμερα όχι μόνο τη χώρα μας αλά όλη την ανθρωπότητα.
- Τη θεωρία του «Σοκ και Δέος» της Νάομι Κλάϊν και
- Την συνέντευξη του Alex Jones για την Λέσχη Bildemberg.
οργανώσετε συστηματικά προβολές με όλα τα μέλη της κάθε Επιτροπής.
Στη συνέχεια να καταβάλετε κάθε προσπάθεια, ώστε να διαδοθούν με κάθε τρόπο στο περιβάλλον σας. Ο καλλίτερος τρόπος ασφαλώς είναι η οργάνωση ομαδικών προβολών με συζητήσεις, στις οποίες τα μέλη μας να είναι προετοιμασμένα να συνδέουν τα συμπεράσματα που προκύπτουν απ' αυτές τις συγκλονιστικές μαρτυρίες με τους στόχους της Κίνησής μας, όπως έχουν διαμορφωθεί τόσο από τα ντοκουμέντα που έχετε στα χέρια σας όσο και από τις αναλύσεις και τις προτάσεις τις δικές σας.
Θεωρώ ότι ο στόχος αυτός αποτελεί αυτή τη στιγμή ζωτική ανάγκη για την ιδεολογική και πολιτική μας θωράκιση στη δύσκολη προσπάθειά μας.
29.1.2011, Μίκης Θεοδωράκης
Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011
επικοινωνία με το γραφείο τύπου της «Προσωρινής Συμβουλευτικής Επιτροπής» της «Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών»
η επικοινωνία μας με το γραφείο τύπου της «Προσωρινής Συμβουλευτικής Επιτροπής» που πλαισιώνει την «Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών» που ίδρυσε την 1η Δεκεμβρίου 2010 ο Μίκης Θεοδωράκης εχει ώς εξής :
Από:
<spithakentroathina@yahoo.gr>
Προς:
jkolovou@gmail.com
καλησπέρα σας
θέλω να σας ενημερώσω οτι η επίσημη ιστοσελίδα μας
της ΣΠΙΘΑΣ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ είναι η http://spithakentroathinas.blogspot.com/
καθώς επίσης και το email μας είναι το spithakentroathina@yahoo.gr
καθώς επίσης και το email μας είναι το spithakentroathina@yahoo.gr
Θα παραβρεθούμε με χαρά στην πρώτη δημόσια εμφάνισή της Προσωρινής Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Πολιτιστικό Κέντρο Αργυρούπολης και θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε στον διάλογο για το Ιδεολογικό Στίγμα του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών
Τη μικρή μας ιστορία από την ίδριση της ΣΠΙΘΑΣ μας μπορείτε να διαβάσετε στον ακόλουθο σύνδεσμο
http://spithakentroathinas.blogspot.com/p/blog-page_379.html
θα θέλαμε απο την προσωρινή συμβουλευτική επιτροπή και την βοηθειά της σε ορισμένα θέματα
- για την διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων που έχουμε στα σκαριά
η μία είναι με θέμα: «Ιδρυτική διακήρυξη-ένα εργαλείο που μας έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης» αφού πιστεύουμε στην οσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενημέρωση των πολιτών πάνω στην διακήρυξη. Επίσης και τη δημιουργία εκδήλωσης, με θέμα: " Η ανυπακοή ως πολιτική πραξη " για να καταλάβουμε καλύτερα την πρόταση μας και να πάψουμε να φοβόμαστε.Ψάχνουμε το τηλ. της Κας Νέδας Κανελλοπούλου για να την καλέσουμε να μας μιλήσει, καθώς επίσης και ενός νομικού και ενός εκπροσώπου από το κίνημα "δεν πληρώνω". - την συμβουλή της σε ορισμενες δράσεις που θέλουμε να κάνουμε, μία απο αυτές την ονομάζουμε " δεν πληρώνω εισητήριο για να πάω στην δουλειά μου " και θέλουμε να μας βοηθήσει για αυτό ενας οικονομολόγος και ένας νομικός.
- αν ήταν δυνατόν να παραστεί κάποιος από την προσορινή επιτροπή στην επόμενη συνάντησή μας που θα γίνει την Δευτέρα 31/1/2010 για να γνωριστούμε και από κοντά.
να είστε πάντα καλά και καλή δύναμη
Μανώλης Χατζηδημητρίου
η απάντηση
Προς:
spithakentroathina@yahoo.gr
Παρασκευή, 28 Ιανουάριος 2011, 16:41
Κύριε Χατζηδημητρίου,
συγχαρητήρια για την οργανωτική σας διάθεση και το αγωνιστικό σας πνεύμα.
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και σάς βεβαιώνουμε οτι γρήγορα θα έρθει σε επικοινωνία μαζί σας μέλος τής σχηματιζόμενης οργανωτικής επιτροπής, για να συνεργαστείτε και να έχετε την βοήθεια του, για όλα τα θέματά σας.
Η μαζική παρουσία σας στην εκδήλωση τής Αργυρούπολης θα συμβάλει στην επιτυχία μιάς εκδήλωσης, που έχει και συμβολικό χαρακτήρα, αφού το πολιστικό κέντρο, στο οποίο θα γίνει η ομιλία, φέρει το όνομα τής ψυχής τής Ελλάδας και οδηγητή και εμπνευστή τού Κινήματός μας Μίκη Θεοδωράκη.
Ελπίζουμε να είναι κατανοητό οτι οι παρεμβάσεις θα είναι ολιγόλεπτες, και γι αυτό πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες. Μόνοι μας, θα αλληλοστηριχτούμε, για να σχηματίσουμε την δύναμη εκείνη η οποία θα μάς επιτρέψει να χτίσουμε την καινούργια Ελλάδα, που θα ανήκει στην Ελλάδα και μόνον στην Ελλάδα. Προχωρείτε δυνατά, και να είστε βέβαιοι οτι γρήγορα θα νοιώθετε περηφάνεια για την συμβολή σας.
συγχαρητήρια για την οργανωτική σας διάθεση και το αγωνιστικό σας πνεύμα.
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και σάς βεβαιώνουμε οτι γρήγορα θα έρθει σε επικοινωνία μαζί σας μέλος τής σχηματιζόμενης οργανωτικής επιτροπής, για να συνεργαστείτε και να έχετε την βοήθεια του, για όλα τα θέματά σας.
Η μαζική παρουσία σας στην εκδήλωση τής Αργυρούπολης θα συμβάλει στην επιτυχία μιάς εκδήλωσης, που έχει και συμβολικό χαρακτήρα, αφού το πολιστικό κέντρο, στο οποίο θα γίνει η ομιλία, φέρει το όνομα τής ψυχής τής Ελλάδας και οδηγητή και εμπνευστή τού Κινήματός μας Μίκη Θεοδωράκη.
Ελπίζουμε να είναι κατανοητό οτι οι παρεμβάσεις θα είναι ολιγόλεπτες, και γι αυτό πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες. Μόνοι μας, θα αλληλοστηριχτούμε, για να σχηματίσουμε την δύναμη εκείνη η οποία θα μάς επιτρέψει να χτίσουμε την καινούργια Ελλάδα, που θα ανήκει στην Ελλάδα και μόνον στην Ελλάδα. Προχωρείτε δυνατά, και να είστε βέβαιοι οτι γρήγορα θα νοιώθετε περηφάνεια για την συμβολή σας.
Ιωάννα Κολοβού
Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011
3η συνάντηση σπίθας κέντρο Αθήνας - δήμος Αθηναίων
η συνάντησή μας θα γίνει στις 6 μ.μ. την Δευτέρα 31 / 1 / 2011
στην οδό ΣΦΑΚΤΗΡΙΑΣ 23 στο Μεταξουργείο ( χάρτης σε άλλο παράθυρο )
Προβολή μεγαλύτερου χάρτη
ημερήσια διάταξη :
1) εκλογή συντονιστή
2) εκλογή πρακτικογράφων ( προτείνεται από την γραματεία η ηχογράφηση της διαδικασίας ). επίσης η γραματεία θα έχει μαζί της τον ανανεωμένο τηλεφωνικό κατάλογο της ομάδας μας σε χαρτί για να δωθεί σε όποιον δεν διαθέτει email.
3) καλοσόρισμα νέων συναγωνιστών και μιά μικρή ενημέρωση αυτών. Όποιος εξ αυτών θέλει θα πάρει τον λογο για μια σύντομη ομιλία με θέμα γιατί ήρθα στην σπίθα και τι μπορώ να προσφέρω.
4) παρουσίαση απο τις ομάδες εργασίας και κύκλος συζήτησης
5) προτάσεις οργανωτικής δράσης, τρόπος οργάνωσης και νέες ομάδες εργασίας ( προτείνετε να δημιουργηθεί ομάδα συντονισμού και μία ομάδα που θα μελετήσει και θα εισηγηθει σε μία απο τις επόμενες συναντήσεις μας το ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ για να έχουμε μιά ενιαία θέση για το ζήτημα αφού στην Σπίθα μας αρκετά μέλη μας έχουν κατ'επανάληψη αναφέρθεί σε αυτό και τους απασχολεί ιδιαίτερα ).
6) προτάσεις για το τί θα συζητήσουμε την επόμενη φορά και πρόταση για τον χώρο. Υπενθύμιση ότι έχουμε συναποφασίσει να βρισκόμαστε κάθε 2 εβδομάδες.
7) λήξη της συνάντησης και ελεύθερη συζήτηση.
εκδήλωση ενδιαφέροντος στο FaceBook >> http://www.facebook.com/event.php?eid=174875855889044
Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011
«Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή» της «Κίνησης Ανεξάρτητων Πολιτών»
Σχηματίστηκε δεκαμελής «Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή» που πλαισιώνει την «Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών» που ίδρυσε την 1η Δεκεμβρίου 2010 ο Μίκης Θεοδωράκης . Τα μέλη της επιτροπής είναι :
Η «Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή» θα πραγματοποιήσει την πρώτη δημόσια εμφάνισή της στο Πολιτιστικό Κέντρο Αργυρούπολης (Κύπρου 68, Δημαρχείο) το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στις 18.00 με την παρουσία Επιτροπών (Σπιθών) Αττικής. Στη συγκέντρωση ο Μίκης Θεοδωράκης θα αναλύσει το Ιδεολογικό Στίγμα του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών.
Για το Γραφείο Τύπου
Ιωάννα Κολοβού
e-mail: jkolovou@gmail.com
απο http://mikis-theodorakis-kinisi-anexartiton-politon.gr/el/news/?nid=403
- Γιώργος Κασιμάτης, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Δημήτρης Αλευρομάγειρος, αντιστράτηγος ε.α.
- Νίκος Κούνδουρος, σκηνοθέτης.
- Βασίλης Φίλιας, Καθηγητής και πρώην Πρύτανης του Παντείου.
- Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας.
- Στέφανος Ληναίος, ηθοποιός.
- Κώστας Ζουράρις, Καθηγητής Πανεπιστημίου Παρισίων Πολιτειολόγος.
- Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, δημοσιογράφος, συγγραφέας.
- Βασίλης Παπαδόπουλος, γιατρός.
- Δημήτρης Καζάκης, Οικονομολόγος
Η «Προσωρινή Συμβουλευτική Επιτροπή» θα πραγματοποιήσει την πρώτη δημόσια εμφάνισή της στο Πολιτιστικό Κέντρο Αργυρούπολης (Κύπρου 68, Δημαρχείο) το Σάββατο 5 Φεβρουαρίου στις 18.00 με την παρουσία Επιτροπών (Σπιθών) Αττικής. Στη συγκέντρωση ο Μίκης Θεοδωράκης θα αναλύσει το Ιδεολογικό Στίγμα του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών.
Για το Γραφείο Τύπου
Ιωάννα Κολοβού
e-mail: jkolovou@gmail.com
απο http://mikis-theodorakis-kinisi-anexartiton-politon.gr/el/news/?nid=403
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ - Της Νέδας Κανελλοπούλου
Η πολιτική ανυπακοή - civil disobedience - είναι μια θεωρία της πολιτικής φιλοσοφίας, που αναφέρεται στην άρνηση του πολίτη να υπακούσει ή να συμμορφωθεί με νόμο ή άλλη προσταγή της πολιτικής εξουσίας που θεωρεί ανήθικο, άδικο ή παράλογο, με σκοπό η πολιτική εξουσία να πειστεί ή να εξαναγκαστεί να καταργήσει ή να τροποποιήσει αυτόν τον νόμο ή την προσταγή.
Οι ρίζες αυτής της θεωρίας ανιχνεύονται ήδη στην «Αντιγόνη», που θάβει το αδελφό της παρά την απαγόρευση του Κρέοντα, επειδή αυτό της επιτάσσει η συνείδησή της. Η θεωρία μορφοποιήθηκε πάντως στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Αμερικανό ...
..Henry David Thoreau και το δοκίμιό του «Πολιτική Ανυπακοή». Η θεωρία της πολιτικής ανυπακοής, ή όπως αλλιώς αποκαλέστηκε, βρίσκεται στη βάση της πολιτικής σκέψης και πράξης του Gandhi .και του αγώνα κατά του βρετανικού αποικιοκρατικού καθεστώτος στην Ινδία ή του Martin Luther King και του αγώνα κατά του apartheid.
Ο Thoreau διατύπωσε τη θεωρία του με την εξής αφορμή: Αρνήθηκε να πληρώσει τους φόρους του με το σκεπτικό πως, όταν καταβάλλεις το φόρο, δέχεσαι και την πολιτική της κυβέρνησης που υποστηρίζει το καθεστώς της δουλείας και τον μεξικανικό-αμερικανικό πόλεμο, πολιτική που όμως θεωρεί άδικη και ανήθικη .Πρέπει επομένως να αρνηθείς να πληρώσεις το φόρο, όχι μόνο για να μην έρθεις σε σύγκρουση με τη συνείδησή σου, αλλά και για να εκφράσεις την αντίθεσή και την διαμαρτυρία σου στην πολιτική αυτή.
Στην ουσία, η θεωρία της πολιτικής ανυπακοής αντιδιαστέλλει την τυπική νομιμότητα μιας κυβέρνησης, που έχει εκλεγεί νόμιμα και έχει την πλειοψηφία του λαού, από την ηθική νομιμοποίησή της. Προβάλλει το γεγονός πως η απόφαση της πλειοψηφίας, που μπορεί να είναι καθ? όλα νόμιμη, δεν είναι εξ ορισμού δίκαιη και ηθική. Ο πολίτης οφείλει να υπακούσει στη συνείδησή του και να μην υπακούσει στον άδικο και ανήθικο νόμο, γιατί έτσι μόνο υπηρετεί πραγματικά την πατρίδα του.
Η πράξη πολιτικής ανυπακοής διαφοροποιείται συνεπώς από την άρνηση εφαρμογής ενός νόμου για λόγους καθαρά ιδιωτικού συμφέροντος. Η άρνηση υπακοής εκκινεί από την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και όχι από κάποιο προσωπικό όφελος. Γι? αυτό και πρέπει να είναι πράξη ενσυνείδητη, ο πολίτης πρέπει δηλαδή να έχει συνείδηση του πολιτικού στόχου που θέλει να υπηρετήσει με την υπακοή, και πράξη δημόσια και διαφανής, να δηλώνεται δηλαδή ή πάντως να προκύπτει σαφώς ο πολιτικός στόχος. Η πολιτική ανυπακοή αποσκοπεί στο να πείσει την κοινή γνώμη για το ορθό και δίκαιο της ανυπακοής και να εξαναγκάσει την πολιτική εξουσία να αποσύρει το άδικο μέτρο και να αλλάξει την πολιτική της. Μπορεί να είναι ατομική ή και συλλογική. Συνήθως είναι μη βίαιη και ειρηνική. Γι' αυτό και εκείνος που ασκεί πολιτική ανυπακοή δεν αποφεύγει τις νομικές κυρώσεις που επισύρει η πράξη του: Ο ίδιος ο Thoreau άλλωστε πήγε φυλακή για την άρνησή του να πληρώσει τον φόρο.
Η πολιτική ανυπακοή εμφανίζεται ως η ύστατη λύση ? το ultimum refugium ? όταν δεν έχουν ευδοκιμήσει τα νόμιμα μέσα που διαθέτει ο πολίτης για να διαμαρτυρηθεί απέναντι στην πολιτική εξουσία για την προσταγή που θεωρεί άδικη ή ανήθικη. Η πολιτική ανυπακοή αναπτύσσει επομένως τη σημασία της ακριβώς σε εκείνα τα πεδία όπου το θετό δίκαιο συγκρούεται με θεμελιώδεις αρχές ή αξίες της κοινωνικής συμβίωσης. Μπορεί η προσταγή να είναι μεν σύμφωνη με τον τύπο και το γράμμα του νόμου, έρχεται όμως σε σύγκρουση με το αξιακό σύστημα στο οποίο στηρίζεται η κοινωνική συμβίωση και το Σύνταγμα.
Κοντά στην έννοια της πολιτικής ανυπακοής βρίσκεται το δικαίωμα αντίστασης. Σε αντίθεση με την πολιτική ανυπακοή, που δεν κατοχυρώνεται ρητά στο Σύνταγμά μας, το δικαίωμα αντίστασης προβλέπεται στο ακροτελεύτιο άρθρο 120 παρ.4 του Συντάγματος. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».
Το δικαίωμα αντίστασης του άρθρου 120 παρ.4 εισήχθη στο Σύνταγμά μας το 1975, ως απάντηση στη βίαιη κατάλυση του πολιτεύματος με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Στην ιστορία των δημοκρατιών πάντως, το δικαίωμα αντίστασης είναι πολύ παλαιότερο και αποτελεί κεκτημένο του πολιτικού και συνταγματικού μας πολιτισμού. Οι ρίζες του βρίσκονται ήδη στην Μαγκνα Κάρτα του 1215: Η πίστη και υπακοή στον άρχοντα είχε ως αμοιβαίο αντάλλαγμα την υποχρέωσή του να προστατεύει τον υποτελή υπήκοο, και έπαυε όταν ο άρχοντας δεν πληρούσε την υποχρέωσή του αυτή.. Αυτή η «συναλλακτική» αντίληψη της υποχρέωσης υπακοής στους νόμους αποτελεί και τη βάση της έννοιας του «κοινωνικού συμβολαίου», που διαμόρφωσαν ο Locke και ο Rousseau, και στην οποία στηρίζεται όλη η θεωρία του συνταγματικού δημοκρατικού κράτους: Η κοινωνική συμβίωση βασίζεται σε μια πρωταρχική, θεμελιώδη συμφωνία μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής εξουσίας, συμφωνία γύρω από τις θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής συμβίωσης. Οι πολίτες δέχονται να υπαχθούν στις επιταγές της πολιτικής εξουσίας με αντάλλαγμα την προστασία των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων. Η συμφωνία αυτή καταγράφεται στο Σύνταγμα, που κατοχυρώνει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και ρυθμίζει την άσκηση της πολιτικής εξουσίας.. Όταν όμως η πολιτική εξουσία παραβιάζει το Σύνταγμα σε βαθμό ώστε να κλονίζονται οι θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής συμβίωσης, και να καταλύεται στην πράξη η πρωταρχική συμφωνία, ο πολίτης αποδεσμεύεται από αυτήν. Στην περίφημη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη» της γαλλικής Επανάστασης, που αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη κείμενα του ευρωπαϊκού συνταγματικού πολιτισμού, η αντίσταση στην τυραννία καταγράφεται ως ένα από τα φυσικά και απαράγραπτα δικαιώματα του ανθρώπου.
Το δικαίωμα αντίστασης του άρθρου 120 παρ.4 του Συντάγματος δεν αφορά απλά την περίπτωση όπου ένας νόμος ή μια πράξη της πολιτικής εξουσίας είναι αντίθετα με το Σύνταγμα. αλλά κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Αφορά την περίπτωση όπου οι πράξεις της πολιτικής εξουσίας συνιστούν - όχι μόνον άμεσα, αλλά και έμμεσα - «κατάλυση με τη βία του Συντάγματος». Όταν δηλαδή η πολιτική της κυβέρνησης καταλήγει να προσβάλλει τις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος στις οποίες στηρίζεται το «κοινωνικό συμβόλαιο» κυβέρνησης και πολιτών, όπως η μορφή του πολιτεύματος, οι οργανωτικές του βάσεις ή το αξιακό σύστημα που πραγματώνει το Σύνταγμα.
Όπως η πολιτική ανυπακοή, έτσι και το δικαίωμα αντίστασης είναι το ultimum refugium για τον πολίτη όταν οι εγγυήσεις και οι μηχανισμοί που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει για την τήρησή του, όπως π.χ. η προσφυγή στα δικαστήρια, δεν λειτουργούν. Πηγάζει στην πραγματικότητα από την ίδια την υποχρέωση των πολιτών να τηρούν το Σύνταγμα, όπως άλλωστε προβλέπει ρητά και το άρθρο 120 παρ. 4, που επαφίει την τήρηση του Συντάγματος στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Το Σύνταγμα προβλέπει εξ άλλου στο άρθρο 120 παρ.2 πως «ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων» .Το δικαίωμα αντίστασης αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση των Ελλήνων να υπερασπίζονται το Σύνταγμα όταν οι πράξεις της πολιτικής εξουσίας ισοδυναμούν με κατάλυσή του. Είναι θεμελιώδες στοιχείο της λαϊκής κυριαρχίας, μάλιστα στην αυθεντική και πρωτογενή της μορφή ως έκφραση της ίδιας της συντακτικής εξουσίας. .
Νέδα Κανελλοπούλου
Επίκουρη καθηγήτρια Συγκριτικού Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Οι ρίζες αυτής της θεωρίας ανιχνεύονται ήδη στην «Αντιγόνη», που θάβει το αδελφό της παρά την απαγόρευση του Κρέοντα, επειδή αυτό της επιτάσσει η συνείδησή της. Η θεωρία μορφοποιήθηκε πάντως στα μέσα του 19ου αιώνα από τον Αμερικανό ...
..Henry David Thoreau και το δοκίμιό του «Πολιτική Ανυπακοή». Η θεωρία της πολιτικής ανυπακοής, ή όπως αλλιώς αποκαλέστηκε, βρίσκεται στη βάση της πολιτικής σκέψης και πράξης του Gandhi .και του αγώνα κατά του βρετανικού αποικιοκρατικού καθεστώτος στην Ινδία ή του Martin Luther King και του αγώνα κατά του apartheid.
Ο Thoreau διατύπωσε τη θεωρία του με την εξής αφορμή: Αρνήθηκε να πληρώσει τους φόρους του με το σκεπτικό πως, όταν καταβάλλεις το φόρο, δέχεσαι και την πολιτική της κυβέρνησης που υποστηρίζει το καθεστώς της δουλείας και τον μεξικανικό-αμερικανικό πόλεμο, πολιτική που όμως θεωρεί άδικη και ανήθικη .Πρέπει επομένως να αρνηθείς να πληρώσεις το φόρο, όχι μόνο για να μην έρθεις σε σύγκρουση με τη συνείδησή σου, αλλά και για να εκφράσεις την αντίθεσή και την διαμαρτυρία σου στην πολιτική αυτή.
Στην ουσία, η θεωρία της πολιτικής ανυπακοής αντιδιαστέλλει την τυπική νομιμότητα μιας κυβέρνησης, που έχει εκλεγεί νόμιμα και έχει την πλειοψηφία του λαού, από την ηθική νομιμοποίησή της. Προβάλλει το γεγονός πως η απόφαση της πλειοψηφίας, που μπορεί να είναι καθ? όλα νόμιμη, δεν είναι εξ ορισμού δίκαιη και ηθική. Ο πολίτης οφείλει να υπακούσει στη συνείδησή του και να μην υπακούσει στον άδικο και ανήθικο νόμο, γιατί έτσι μόνο υπηρετεί πραγματικά την πατρίδα του.
Η πράξη πολιτικής ανυπακοής διαφοροποιείται συνεπώς από την άρνηση εφαρμογής ενός νόμου για λόγους καθαρά ιδιωτικού συμφέροντος. Η άρνηση υπακοής εκκινεί από την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και όχι από κάποιο προσωπικό όφελος. Γι? αυτό και πρέπει να είναι πράξη ενσυνείδητη, ο πολίτης πρέπει δηλαδή να έχει συνείδηση του πολιτικού στόχου που θέλει να υπηρετήσει με την υπακοή, και πράξη δημόσια και διαφανής, να δηλώνεται δηλαδή ή πάντως να προκύπτει σαφώς ο πολιτικός στόχος. Η πολιτική ανυπακοή αποσκοπεί στο να πείσει την κοινή γνώμη για το ορθό και δίκαιο της ανυπακοής και να εξαναγκάσει την πολιτική εξουσία να αποσύρει το άδικο μέτρο και να αλλάξει την πολιτική της. Μπορεί να είναι ατομική ή και συλλογική. Συνήθως είναι μη βίαιη και ειρηνική. Γι' αυτό και εκείνος που ασκεί πολιτική ανυπακοή δεν αποφεύγει τις νομικές κυρώσεις που επισύρει η πράξη του: Ο ίδιος ο Thoreau άλλωστε πήγε φυλακή για την άρνησή του να πληρώσει τον φόρο.
Η πολιτική ανυπακοή εμφανίζεται ως η ύστατη λύση ? το ultimum refugium ? όταν δεν έχουν ευδοκιμήσει τα νόμιμα μέσα που διαθέτει ο πολίτης για να διαμαρτυρηθεί απέναντι στην πολιτική εξουσία για την προσταγή που θεωρεί άδικη ή ανήθικη. Η πολιτική ανυπακοή αναπτύσσει επομένως τη σημασία της ακριβώς σε εκείνα τα πεδία όπου το θετό δίκαιο συγκρούεται με θεμελιώδεις αρχές ή αξίες της κοινωνικής συμβίωσης. Μπορεί η προσταγή να είναι μεν σύμφωνη με τον τύπο και το γράμμα του νόμου, έρχεται όμως σε σύγκρουση με το αξιακό σύστημα στο οποίο στηρίζεται η κοινωνική συμβίωση και το Σύνταγμα.
Κοντά στην έννοια της πολιτικής ανυπακοής βρίσκεται το δικαίωμα αντίστασης. Σε αντίθεση με την πολιτική ανυπακοή, που δεν κατοχυρώνεται ρητά στο Σύνταγμά μας, το δικαίωμα αντίστασης προβλέπεται στο ακροτελεύτιο άρθρο 120 παρ.4 του Συντάγματος. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό «η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία».
Το δικαίωμα αντίστασης του άρθρου 120 παρ.4 εισήχθη στο Σύνταγμά μας το 1975, ως απάντηση στη βίαιη κατάλυση του πολιτεύματος με το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Στην ιστορία των δημοκρατιών πάντως, το δικαίωμα αντίστασης είναι πολύ παλαιότερο και αποτελεί κεκτημένο του πολιτικού και συνταγματικού μας πολιτισμού. Οι ρίζες του βρίσκονται ήδη στην Μαγκνα Κάρτα του 1215: Η πίστη και υπακοή στον άρχοντα είχε ως αμοιβαίο αντάλλαγμα την υποχρέωσή του να προστατεύει τον υποτελή υπήκοο, και έπαυε όταν ο άρχοντας δεν πληρούσε την υποχρέωσή του αυτή.. Αυτή η «συναλλακτική» αντίληψη της υποχρέωσης υπακοής στους νόμους αποτελεί και τη βάση της έννοιας του «κοινωνικού συμβολαίου», που διαμόρφωσαν ο Locke και ο Rousseau, και στην οποία στηρίζεται όλη η θεωρία του συνταγματικού δημοκρατικού κράτους: Η κοινωνική συμβίωση βασίζεται σε μια πρωταρχική, θεμελιώδη συμφωνία μεταξύ των πολιτών και της πολιτικής εξουσίας, συμφωνία γύρω από τις θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής συμβίωσης. Οι πολίτες δέχονται να υπαχθούν στις επιταγές της πολιτικής εξουσίας με αντάλλαγμα την προστασία των θεμελιωδών τους δικαιωμάτων. Η συμφωνία αυτή καταγράφεται στο Σύνταγμα, που κατοχυρώνει τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών και ρυθμίζει την άσκηση της πολιτικής εξουσίας.. Όταν όμως η πολιτική εξουσία παραβιάζει το Σύνταγμα σε βαθμό ώστε να κλονίζονται οι θεμελιώδεις αρχές της κοινωνικής συμβίωσης, και να καταλύεται στην πράξη η πρωταρχική συμφωνία, ο πολίτης αποδεσμεύεται από αυτήν. Στην περίφημη «Διακήρυξη των δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη» της γαλλικής Επανάστασης, που αποτελεί ένα από τα θεμελιώδη κείμενα του ευρωπαϊκού συνταγματικού πολιτισμού, η αντίσταση στην τυραννία καταγράφεται ως ένα από τα φυσικά και απαράγραπτα δικαιώματα του ανθρώπου.
Το δικαίωμα αντίστασης του άρθρου 120 παρ.4 του Συντάγματος δεν αφορά απλά την περίπτωση όπου ένας νόμος ή μια πράξη της πολιτικής εξουσίας είναι αντίθετα με το Σύνταγμα. αλλά κάτι πολύ περισσότερο από αυτό. Αφορά την περίπτωση όπου οι πράξεις της πολιτικής εξουσίας συνιστούν - όχι μόνον άμεσα, αλλά και έμμεσα - «κατάλυση με τη βία του Συντάγματος». Όταν δηλαδή η πολιτική της κυβέρνησης καταλήγει να προσβάλλει τις θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος στις οποίες στηρίζεται το «κοινωνικό συμβόλαιο» κυβέρνησης και πολιτών, όπως η μορφή του πολιτεύματος, οι οργανωτικές του βάσεις ή το αξιακό σύστημα που πραγματώνει το Σύνταγμα.
Όπως η πολιτική ανυπακοή, έτσι και το δικαίωμα αντίστασης είναι το ultimum refugium για τον πολίτη όταν οι εγγυήσεις και οι μηχανισμοί που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει για την τήρησή του, όπως π.χ. η προσφυγή στα δικαστήρια, δεν λειτουργούν. Πηγάζει στην πραγματικότητα από την ίδια την υποχρέωση των πολιτών να τηρούν το Σύνταγμα, όπως άλλωστε προβλέπει ρητά και το άρθρο 120 παρ. 4, που επαφίει την τήρηση του Συντάγματος στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Το Σύνταγμα προβλέπει εξ άλλου στο άρθρο 120 παρ.2 πως «ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων» .Το δικαίωμα αντίστασης αποτελεί δικαίωμα και υποχρέωση των Ελλήνων να υπερασπίζονται το Σύνταγμα όταν οι πράξεις της πολιτικής εξουσίας ισοδυναμούν με κατάλυσή του. Είναι θεμελιώδες στοιχείο της λαϊκής κυριαρχίας, μάλιστα στην αυθεντική και πρωτογενή της μορφή ως έκφραση της ίδιας της συντακτικής εξουσίας. .
Νέδα Κανελλοπούλου
Επίκουρη καθηγήτρια Συγκριτικού Δημοσίου Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)